Maria Hirvonen: “Opin paljon uutta juoksutekniikastani ja sen kehittyminen on parantanut kykyäni liikkua agilityradoilla.”

Maria Hirvonen ja hänen 5-vuotias pyreneittenpaimenkoira Miux ovat äärimmäisen taitava koirakko Joensuusta. Tämä lyömätön parivaljakko on saavuttanut ja kokenut paljon yhdessä. Heillä on Games SM-mitaleita ja he ovat edustaneet Suomea WAO-joukkueessa. 

https://www.instagram.com/p/B8B9Ib4n349/

Tämän parin tekemistä on mahtava katsoa. Miuxin taidot on hiottu huippuunsa ja Maria liikkuu radalla upeasti. Katkeamaton yhteys tämän koirakon välillä säilyy koko suorituksen ajan. Olemme ylpeitä siitä, että Maria kuuluu meidän tiimiin. Nyt pääset lukemaan Marian ajatuksia agilityohjaajan fysiikkaharjoittelun merkityksestä sekä kokemuksista, vaikka katkoksia harjoitusohjelman tekemiseen tulikin matkan varrella.

Agilityohjaajan fysiikkaharjoittelu antaa mahdollisuuden keskittyä puhtaasti omaan liikkumiseen.

“Mielestäni agilityohjaajan fysiikkaharjoittelu on tärkeää, koska sen avulla voi parantaa omaa suoritustaan todella paljon.  Lisäksi minulle fysiikkaharjoittelu antaa mahdollisuuden keskittyä puhtaasti oman liikkumisen kehittämiseen, sillä yleensä yhdessä koiran kanssa treenatessa fokus on enemmän koiran tekemisessä.” Maria kertoo. 

Me kaikki voimme yhtyä siihen, että agilitytreeneissä fokus on koirassa ja itse agilityssa. Siksihän me oikeastaan agilitya harrastamme, koska koiran kanssa on vaan niin siistiä treenata ja touhuilla. 

Kuitenkin puutteet omassa kunnossa, koordinaatiossa tai nopeudessa voivat vaikuttaa esimerkiksi omaan ehtimiseen tai ohjausten ajoituksiin. Maria tiivistääkin hienosti sen, että omat erilliset agilityohjaajan fysiikkatreenit antavat mahdollisuuden keskittyä puhtaasti vain omaan liikkumiseen. Oheisharjoittelun tavoitteena onkin, että kun esimerkiksi koordinaatiota ja juoksutekniikkaa treenataan lajin ulkopuolella se alkaa pikkuhiljaa siirtymään tai sitä aletaan siirtämään myös agilityn pariin. 

“Voin valita useammasta ohjaus vaihtoehdosta parhaimman.”

Fysiikan kehittymisen myötä, oma työkalupakki laajenee. Maria kertookin, että oman fysiikan kehittyminen on mahdollistanut hänelle useampia ohjausvaihtoehtoja ja auttanut häntä tukemaan koiraa paremmin kisaradoilla. Ja mikä tärkeintä, sisäinen motivaatio säilyy ja kasvaa, kun treenaaminen on mukavaa: “Treenaaminen on tietysti hauskaa ja sen jälkeen tulee mahtava fiilis.” Maria kertoo.

Mitä fiiliksiä Speed Up All Stars treeniohjelman tekeminen sinussa herätti?

“Treenaaminen oli todella innostavaa ja motivoivaa etenkin siksi, että harjoitteet olivat selvästi agilityohjaajille suunnattuja. Oman fyysisen kunnon kehittyminen oli huomattavissa myös koiran kanssa treenatessa ja se oli todella kannustavaa.” Maria kertoo. Tällä videolla Maria tekee alkutestejä:

https://www.instagram.com/p/Bu00dzlBSdG/

Sairastumiset toivat taukoja Marian treeneihin, jonka jälkeen “sen ensimmäisen” treenin tekeminen oli haastavinta.

“Lähes aina treenaamaan lähteminen oli mukavaa, sillä treenit ovat tehokkaita, vaihtelevia ja mahdollista toteuttaa aina oman aikataulun mukaan. Kuitenkin väliin mahtui myös pari taukoa sairastumisien vuoksi ja näiden jälkeen treenaamisen jatkaminen tuntui molemmilla kerroilla aluksi haastavalta.” Maria pohtii. 

Tiedän omasta kokemuksesta, että tämä on hyvin tavallista ja moni agilityohjaaja on kokenut tämän tilanteen omassa elämässään. Olet juuri aloittanut kuntoilun ja parin viikon päästä päälle iskee flunssa. Treenaamiseen tulee viikon tai kahden tauko, jonka jälkeen tuntuu siltä, että kaikki pitää aloittaa alusta, ikäänkuin nollasta. Näin ei kuitenkaan ole ja seuraavalla kerralla voitkin muistuttaa itseäsi, että tauot ja katkokset kuuluvat elämään.

Ensimmäinen treeni tauon jälkeen on aina vaikein.

Taukojen jälkeen aloittaminen on aina vaikeinta. Miltä Mariasta tuntui, kun tämä maaginen kynnys oli ylitetty? “Huipulta! Se ensimmäiselle treenille lähteminen oli tauon jälkeen vaikeinta, mutta siitä eteenpäin into taas palasi ennalleen. Yhteisön ja valmentajan positiivinen tuki auttoivat jatkamaan.” Maria kertoo.

Marian huikeat tulokset valmennuksen jälkeen. Nopeuden ja kunnon lisäksi myös juoksutekniikka parani. 

“Opin paljon uutta juoksutekniikastani ja sen kehittäminen on parantanut kykyäni edetä ja liikkua agilityradoilla. Koordinaation kehittyminen on myös tuntunut ohjaamisessa ja kovempi kunto on auttanut suoriutumaan hyvin myös kisapäivien viimeisillä radoilla. Kuntotestien tulokset ovat olleet minulle myös tärkeä osoitus kehittymisestä!” Mari tiivistää.

Marian huikea kehittyminen numeroina:

  • Kyykky: 51 -> 58
  • Istumaannousu:  33 -> 40
  • Selänojennus: 63 -> 83
  • Spurtti: 3,75s -> 3,50s
  • Pituushyppy:  190cm -> 215cm
  • Viivajuoksi: 26,5s -> 25,3s

Maria ei lopeta itsensä kehittämistä tähän.

“Tavoitteenani on ylläpitää kurssilta opittuja juoksutekniikan taitoja, sekä jatkaa nopeuden, koordinaation ja ketteryyden kehittämistä Speed Up Reactions -kurssilla.” Maria kertoo. “Olen hyvin innoissani ja kiitollinen siitä, että yhteistyömme jatkuu! Yhteistyö  on tehnyt oman fysiikan kehittämisestä todella helppoa, huoletonta ja tehokasta. On ollut ihanaa olla osa SUA – tiimiä ja erityisesti saada kaikissa tilanteissa Rosa-Marian positiivista ja kannustavaa tukea.”

Kiitos Maria, että olen saanut olla tukenasi tällä osa-alueella, tekemässä kanssasi parempaa agilitya <3 -Rosa-Maria

Kunnon kehittäminen ja juoksutekniikan parantaminen on yhden päätöksen päässä, liity Speed Up way -jäseneksi täältä täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *