5 syytä siihen, miksi agilityohjaajan kannattaa panostaa fysiikan kehittämiseen

Tiedätkö sen tunteen, kun jalat hapottavat loppusuoralla ja voimat katoavat kesken radan? Sen seurauksena olet myöhässä ja liikkeellelähdöt takkuavat. 

Agility on urheilua, jonka myötä säännöllinen liikunta ja paremmat elämäntavat tulivat myös omaan elämääni noin kymmenen vuotta sitten. Huomasin hyvin pian lajin aloitettuani, että fyysisten ominaisuuksien on kehityttävä, jotta voin olla parempi ohjaaja ja ennekaikkea  koirani arvoinen. Ratkaisu ongelmiin oli lopulta simppeli, nimittäin säännöllinen ja oikeanlainen agilitya tukeva treeni! Tämän seurauksena, viisi vuotta myöhmmin päädyin opiskelemaan aihetta enemmän ja vuonna 2015 aloin valmentamaan agilityohjaajien kunnon kehittämistä -sillä tiellä ollaan.

5 asiaa, miten fysiikkatreenit auttavat sinua menestymään paremmin agilityssa

1. Pystyt juoksemaan agilityradan väsymättä

Tiedäthän sen, että ohjaamisesi kärsii väistämättä jos jalat alkavat hapottamaan kesken treeni- tai kisaradan. Tämän seurauksena radalla tapahtuu yleensä joku virhe. Ratatreenistä riippuen, sinun pitää pystyä juoksemaan väsymättä useita minuutteja täysillä ja ylläpitämään koko ajan hyvää keskittymistä ja tarkkuutta. 

Peruskestävyyden ja maksimihapenottokyvyn kehittäminen sekä nopeuskestävyysharjoittelu auttavat kehoasi sietämään väsymystä. Viivajuoksuharjoittelu  on erinomainen tapa kehittää lajinomaista nopeuskestävyyttä agilityssa. Viivajuoksuharjoittelu jäljittelee liikkumista agilityssa kiihdytyksineen ja suunnanmuutoksineen. Harjoitteiden keston ja tehon voit suunnitella omaan kuntotasoon nähden sopivaksi agilityratasuoritukset mielessä pitäen. 

2. Tarkkaavaisuutesi säilyy ohjauksissa ja koko treeni- ja kisapäivän ajan

Tunteet ja energiatasot vaikuttavat suuresti kykyysi keskittyä tarkkuutta vaativaan agilitysuoritukseen. Saatat ärsyyntyä treeneissä tai turhautua omaan suoritukseesi, tällöin nautinto ja hauskuus agilityn harrastamisesta katoaa. Hyvä peruskunto auttaa sinua pitämään paremmin yllä hyvää draivia, keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta. Energiatasoihin vaikuttaa suoraan syömisen ja palautumisen tasapaino. 

Peruskunto, syöminen ja uni ovat agilityn peruspilareita. Toisin sanoen, hyvä peruskunto ja riittävät energiatasot auttavat sinua sekä fyysisesti että henkisesti parantamalla stressin- ja paineensietokykyäsi säilyttämällä hyvän fiiliksen rakkaan harrastuksesi parissa.

3. Ohjaaminen tuntuu helpommalta ja sujuvammalta

Joskus oma ohjaaminen voi tuntua kömpelöltä ja rytmi voi olla täysin hukassa. Hyvä koordinaatio, tasapaino ja ketteryys ovat sujuvan ohjaamisen perusta. Mitä oikea-aikaisemmat ja selkeämmät vihjeet, sitä sujuvammin ja nopeammin koirasi suoriutuu radasta. Monipuolinen ketteryys- ja koordinaatioharjoittelu kehittää parhaiten kehon liikehallintaa. 

On myös todella tärkeää, että rataantutustumisessa et ainoastaan mieti koiran linjaa vaan myös omaa sijoittumista. Käy tietoisesti läpi (myös mielikuvissa!) missä olet, missä kohtaa kiihdytät, missä teet suunnanmuutoksen ja mihin kohtaan sijoitut valssin jälkeen. Hyvin usein näitä asioita ei ole tullut edes ajatelleeksi, jonka seurauksesta joudut koiran eteen tai ohjaat koiran vahingossa esteen väärältä puolelta.

Suosittelen lukemaan tähän aiheeseen liittyen lisää jutusta: ”Agilityohjaajan taitoharjoittelu”. 

4. Juokset tehokkaammin ja tulet nopeammaksi

Jos juoksu on tahmeaa, se voi johtua monesta eri syystä. Se voi johtua huonosta kunnosta, heikoista nopeusominaisuuksista tai vaikkapa puuttellisesta juoksutekniikasta.  Lähtökohtaisesti agilitya ohjataan juosten, joten se on tärkeä taito agilityohjaajalle. Kun juokset hyvällä tekniikalla, juoksu on taloudellisempaa ja tehokkaampaa.

Ja mikä tärkeintä, kun treenaat nopeutta, pystyt juoksemaan nopeammin. Juoksemalla voit kehittää kestävyys- ja nopeusominaisuuksia ja se on helppo liikuntamuoto missä ja milloin vain. Spurtit, kiihdytykset ja erilaiset lajinomaiset suunnanmuutosharjoitteet, ovat loistava tapa kehittää nopeutta. 

5. Pääseet liikkeelle räjähtävämmin

Agility edellyttää räjähtävää nopeutta ja hyvää reaktiokykyä. Jos näissä ominaisuuksissa on puutteita, saatat olla myöhässä seuraavan ohjausvihjeen antamisesta. Kun lihastesi kyky tuottaa voimaa on mahdollisimman nopeaa,  ovat mm. liikkeellelähtösi nopeampia. Liikkeellelähtöjä voit kehittää helposti esimerkiksi hyppy- ja loikkaharjoittelulla sekä voimaharjoittelulla. 

Toivottavasti tämä teksti inspiroi ja motivoi sinua ymmärtämään fysiikkaharjoittelun merkityksen agilityssa. Jos et ole vielä tutustunut minun tarinaani, suosittelen tekemään sen nyt. Kerron sinulle täällä, miten olen päätynyt tähän missä nyt olen – auttamassa sinua tulemaan paremmaksi agilityohjaajaksi. 

Terkuin, 
Rosa-Maria

Ota seurantaan nämä sometilit:

Instagram: @speedupagilitysuomi
Facebook: @SpeedUpAgilitySuomi

Olen kehittänyt kaikki harjoitusohjelmat kehittämään agilityohjaajan nopeutta, voimaa ja kestävyyttä. Asiakaspalaute on ollut positiivista. Treeniohjelmat sisältyvät Speed Up way -jäsenyyteen. Voit tutustua jäsenyyteen tarkemmin täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *