Lihasvoiman kehittäminen

Jaa somessa:

Agilityohjaajan kannattaa kehittää lihasvoimaa sen vuoksi, että se auttaa saamaan terävämmät kiihdytykset ja nopeammat suunnanmuutokset. Mihin lihaksen voimantuottokyky perustuu ja minkä vuoksi säännöllistä lihasvoimaharjoittelua kannattaa tehdä? 

Kaksi keskeisintä tekijää lihaksen voimantuottokyvyssä ovat:

1. Lihaksen hermotuksen tehokkuus ja
2. Lihassolujen poikkileikkaus-pinta-ala eli koko

Jos et tee säännöllisesti lihasvoimaharjoittelua, et todennäköisesti pysty aktivoimaan lihaksiasi niin optimaalisesti ja maksimaalisesti kuin olisi mahdollista. Kun alat treenaamaan, voimasi alkavat lisääntyä vain muutamissa viikoissa.

Muutokset tapahtuvat aluksi erityisesti lihasten hermotuksessa: pystyt aktivoimaan enemmän ja tehokkaammin motorisia yksiköitä käyttöön, jolloin pystyt tuottamaan lihasvoimaa enemmän. Motorinen yksikkö tarkoittaa motorista hermosolua ja sen hermottamia lihassoluja.

Mitä käytännön valmennus on minulle opettanut?

Osaan odottaa, että valmennusviikolla 6 – 8 tulen saamaan sen ensimmäisen hehkutusviestin, kuinka tulokset tehdystä työstä alkavat konkreettisesti näkymään ja tuntumaan! Voimatreeni alkaa kulkemaan ja suunnanmuutokset ja kiihdytykset ovat tehokkaampia!

On todella tärkeää tietää myös se, että lihasmassa ja -voima katoavat iän myötä.  Harrastit agilitya tai et! Jos ajattelet, että en minä nyt agilityn vuoksi viitsi aloittaa spesifiä fysiikkaharjoittelua, niin haluan välittömästi purkaa tämän myytin.

Jokainen ihminen harrastuksesta riippumatta hyötyy voimaharjoittelusta ja sen hyödyt terveyteen ja toimintakykyyn ovat kiistattomat. Jos agility on sulle kipinä aloittaa voimailu – go for it! Jos agility on sulle syy liikkua – just do it!

Lähteet:

Hallvard Nygaard Falch, Håvard Guldteig Rædergård, Roland van den Tillaar, 2019.Effect of Different Physical Training Forms on Change of Direction Ability: a Systematic Review and Meta-analysis. Sports Medicine – Open 5(1)

Kari Kauranen ja Niina Nurkka, 2014. Biomekaniikkaa liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisille. Liikuntatieteellinen seura.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *