Agilityohjaajan taitoharjoittelu

Jaa somessa:

”Tule” ja sitten lähtee. Koira suorittaa ensimmäisen esteen ja lähdette yhdessä suorittamaan rataa, tavoitteena päästä virheettömästi esteelle numero 15. Juokset radalla, havainnoiden koko ajan radalla olevia agilityesteitä ja koiraa, sovittaen samalla omaa liikkumista ja sijoittumista suhteessa niihin. Olet täydellisessä flow-tilassa!

Yhtäkkiä koira tekee yllättävän kaarroksen ja ajautuu pois linjalta. Seuraa pelastelua ja kalastelua. Hetkellisesti oma rytmi hukkuu, mutta pian olet taas ”kartalla”, kunnes este 15 häämöttää ja teitte sen!

Ei ihan helppoa, sillä agilityohjaaja joutuu havainnoimaan jatkuvasti muuttuvaa ympäristöä. Myös omassa liikkumisessa tapahtuu jatkuvasti muutoksia, kuten jarruttamista ja suunnanmuutoksia.

Perusmotoriset taidot ovat oheisharjoittelun kulmakivi

Se, että pystyt liikuttamaan itseäsi sujuvasti agilityradalla paikasta toiseen, edellyttää hyviä perusmotorisia taitoja eli perusliikkumistaitoja sekä lajitaitoja. 

Perusliikkumistaidot ovat ikäänkuin kestävyyden peruskunto.  Nämä taidot jaetaan tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoihin. Esimerkiksi juokseminen, tasapainoilu, jarruttaminen ja kääntyminen ovat perusliikkumistaitoja.

Tarvitset ehkä myös hyppäämistä ja loikkaamista ylittäessäsi ojia lämppälenkeillä tai agilityesteitä radalla, kun ne tulevat eteesi.

 

Agilityohjaajan lajitaidot

Lajitaidot ratkaisevat sen, osaatko tehdä agilitya.

Jos et osaa ohjata koiraa tai sovittaa omaa liikettä ja rytmiä vallitsevaan tilanteeseen, saatika havainnoida ja hahmottaa agilityrataa ympärilläsi, on agilityn tekeminen haastavaa.

Lajitaidot, jotka ovat vahvasti sidonnaisia ympäristön (koira, agilityesteet ja oma sijainti) havainnointiin: 

  • Ohjauskuviot, lähetykset ja vastaanotot
  • Juokseminen niin, että ohjaus on ”päällä”, jolloin liike sovitetaan suhteessa omaan ja koiran sijaintiin agilityradalla
  • Suunnanmuutokset, jotka on sovitettu koiran liikkeeseen ja oletettuun sekä haluttuun sijaintiin
  • Jarruttaminen (liikkeen rytmittäminen), joka on sovitettu koiran liikkeeseen ja oletettuun sekä haluttuun sijaintiin

Monipuolinen taitoharjoittelu lapsuudessa on tärkeää, mutta aikuisenakaan ei ole liian myöhäistä treenata liikkumistaitoja paremmiksi. Liikkumistaitojen oppiminen on ennenkaikkea ”aivojumppaa”.

Olemmehan tottuneet opettamaan koirillemme pohjataitoja ja kehonhallintaa. Miten on oma taitoharjoittelun laita?

Liikkuminen on vuorovaikutusta havaintojen ja päätöksenteon kanssa

Se, että pystyt liikuttamaan itseäsi sujuvasti agilityradalla paikasta toiseen edellyttää liikkumistaitojen lisäksi hyvää havainnointi- ja päätöksentekokykyä. Näin ollen havaintomotoriikka ja liikkumistaito kulkevat käsikädessä.

Aloittelijalle agility voi tuntua aluksi todella vaikealta, koska samaan aikaan pitää keskittyä niin moneen asiaan: missä koira menee, mihin haluan että se menee, miten saan sen menemään sinne, minne haluan, missä minä olen, mihin olen menossa ja miten menen sinne?

Agilityohjaajan taitoharjoittelu

Taitoharjoittelu on siis tärkeä osa agilityohjaajan oheisharjoittelua, johon kuuluu myös nopeuden, voiman ja kestävyyden kehittäminen.

Ei ole järkevää juosta 200 metrin sprinttejä, jos ei osaa juosta. Liian kovatehoinen harjoittelu puutteellisella tekniikalla ja taidolla johtaa herkemmin kehon ylikuormitukseen ja rasituskipuihin sekä vammoihin. Ja mikä tärkeintä, iso osa potentiaaliasi jää käyttämättä!

Monipuolisella ja vaihtelevalla harjoittelulla saadaan kehitettyä samanaikaisesti taitoja, fysiikkaa ja kehon asentojen ja liikkeiden hallintaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että harjoitellaan esimerkiksi juoksutekniikkaa, jarruttamista, suunnanmuutoksia, ketteryyttä, tasapainoa ja koordinaatiota.

Oheisharjoittelun toteutuksessa on tärkeää huolehtia monipuolisista harjoitteista, eri tasoissa ja eri liikesuuntiin, sekä käyttää erilaisia välineitä harjoitteiden suorittamisessa.

Taitoharjoittelussa tulisi olla paljon vaihtelua. 

Miten voin kehittää taitoa?

Taidon oppimisen muutokset tapahtuvat hermostossa. Oli kyse juoksutekniikan tai agilityohjauksen opettelusta, on taidon kehittymisessä kolme vaihetta. Taidon muuttuminen automaatioksi edellyttää toistoja ja säännöllistä harjoittelua.

Näiden vaihdein tiedostaminen ja ymmärtäminen auttaa sinua motivoitumaan harjoitteluun eikä tuskastumaan silloin, kun tuntuu siltä, ettei mikään onnistu ja jalat menevät solmuun.

 


Lue postaussarjan muut osat:

Agilityohjaajan voimaharjoittelu

Terkuin,
Rosa-Maria

Kiinostaako fysiikkatreenit?

Vedän pääkapunkiseudulla fysiikkaryhmiä, voit osallistua kertamaksulla mukaan Pop-Up -tyylillä, jos haluat saada tietoa treeneistä: liity tähän ryhmään Facebookissa. 

Ota seurantaan nämä sometilit:

Instagram: @speedupagility
Facebook: @SpeedUpAgilitySuomi
YouTube: tilaa kanava täältä

Lähteet:

Voimanpolku.info: https://www.voimanpolku.info/liikkuminen/

Käytännön harjoitukset VoimanPolku 1 -valmentajakoulutuksessa syksyllä 2020

Sami Kalaja ja Timo Jaakkola, Nuorten ja lasten hyvä harjoittelu, ”4.3 Taidon harjoittaminen”, VK-Kustannus 2015.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *