Mitä agility on?

Jaa somessa:

Agility on hauska ja vauhdikas laji, jota voi harrastaa kaiken rotuisten koirien kanssa. Agilityssa koira suorittaa esteradan läpi, ennaltamäärätyssä järjestyksessä. Kilpailuissa tavoitteena on lisäksi mahdollisimman nopea suoritusaika. Jos kilpaileminen lajissa myöhemmin houkuttelee, kannattaa aloittaa epävirallisista möllikisoista.

Agilityesteet

Agilitykentällä on hyppyesteitä, putkia, kontaktiesteitä (A-este, puomi ja keinu), erikoisesteitä (okseri, muuri, pussi ja pituus) sekä kepit. Koiran tulee osata suorittaa esteet turvallisesti. Ohjaajan tehtävä on kertoa koiralle kehon avulla, suullisella merkillä tai niiden yhdistelmällä mikä este tulee milloinkin suorittaa.

Agilityssa on 5 kokoluokkaa: pikkumini, mini, medi, pikkumaksi ja maksi. Koiran säkäkorkeus määrittelee sen, missä kokoluokassa agilitya tehdään. Käytännössä hyppyesteiden  ja muurin hyppykorkeus sekä pituuden pituus muuttuu. Kepit, pussi ja kontaktiesteet pysyvät samankokoisina ja -korkuisina.

Agility on urheilua

Vuonna 2016 agility sai (vihdoinkin) urheilustatuksen ja Suomen Agilityliitto on Suomen Olympiakomitean jäsen.

Agilitykoira on urheilija

Agilitykoiran tulee olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Koira tulee lämmitellä hyvin ennen agilitytreenejä ja jäähdytellä hyvin lopuksi. Jos olet epävarma koirasi fyysisestä soveltuvuudesta lajiin, kannattaa kysyä kurssin vetäjän ja/tai eläinfysioterapeutin tai muun ammattilaisen mielipide asiaan. Fyysisen kunnon lisäksi agilitykoiran mielentila ja motivaatio sekä taito työskennellä sinun kanssasi treeneissä on tärkeää.

Myös agilityohjaaja hyötyy hyvästä kunnosta, reaktionopeudesta, ketteryydestä ja koordinaatiosta. Aluksi menette koiran kanssa muutamaa estettä, mutta kun taidot karttuvat suoritettavien esteiden lukumäärä kasvaa 10:stä jopa 20:een esteeseen. Sinun täytyy olla riittävän nopea ja jaksavainen, että ehdit kertoa koiralle ohjeet mihin olette menossa.

Agility aloitetaan agilityn alkeista

Agility kannattaa aloittaa koiran kanssa pentu – tai alkeiskurssilla, jossa opetetaan koiralle agilityn pohjataitoja ja yhteistyötä kanssasi. Pohjataidot on tärkeää olla kunnossa, ennen kovempaa lajiharjoittelua. Pohjataitoja voi opettaa helposti myös kotona.

Katso listaus, josta voit löytää agilityn alkeiskursseja maakunnittain

Olen koonnut listaa (linkki listaukseen), josta voit katsoa missä agilityn voisi aloittaa maakunnittain. Jutun yhteydessä on lisäksi linkki Suomen agilityliiton sivuille, josta löydät kätevästi alueesi seurojen ja yhdistyksien yhteystiedot.

Agilityn alkeiskursseja tarjoaa seurat ja yksityiset koirakoulut. Kannattaa rohkeasti lähteä mukaan seuratoimintaan. Seuratoiminta edellyttää oman korren kantamista kekoon, mutta on myös hyvin antoisaa. Ja mikä parasta saat mahdollisuuden harrastaa tätä hienoa lajia koirasi kanssa!

Kuva: Heidi Piiroinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *