Agilityn MM-kisat: haastattelussa agilitytuomari Anders Virtanen

Jaa somessa:

Lähtölaskenta on alkanut ja MM-kisaviikko on vihdoin käsillä! Tässä viimeisessä tuomarin haastattelussa ääneen pääsee kilpailun toinen avustava tuomari Anders Virtanen. Anders on Esan tapaan pitkänlinjan vaikuttaja suomalaisen agilityn parissa. Lue haastattelusta mikä Andersin mielestä agilityn harrastamisessa on tärkeintä!

Anders Virtanen on pedersöreläinen hammaslääkäri, aviomies ja perheen isä. Heillä on kotonaan kaksi bordercollieta sekä yksi kooikerhondje. Anders on tutustunut lajiin kauan aikaa sitten, vuonna 1989 ja ensimmäinen koira, jonka kanssa hän kilpaili oli kultainen noutaja. Vuonna 1995 Anders päätyi tuomariksi, koska hänellä ei ollut koiraa jolla harrastaa, mutta hän halusi panostaa muihin agilityn osa-alueisiin. Tällä hetkellä Anders kilpailee kooikerhondjensa kanssa 1-luokassa, toimii erilaisissa tehtävissä omassa seurassaan, kennelpiirissään sekä Suomen Agilityliitossa.

“Parasta tuomaroinnissa on ratojen suunnittelu”

Kysyimme Andersilta, mitkä asiat hänen mielestään ovat parhaita tuomaroinnissa. Hän sanoo, että parasta on ratojen suunnittelu sekä näkeminen, miten ne toimivat kilpailutilanteessa. Häne kertoo, että tuomaroinnissa on mukavaa myös se, että tapaa paljon uusia ihmisiä ja hänestä on mukavaa olla auttamassa kisojen järjestelyissä omalla panoksellaan. “On mielenkiintoista seurata miten laji kehittyy ja itsekin yrittää pysyä mukana kehityksessä ja kehittyä samalla paremmaksi tuomariksi. Olen tuomaroinut 19 maassa ja on ollut tosi antoisaa tutustua uusiin maihin ja kaupunkeihin. Tykkään muutenkin matkustamisesta ja usein yritän myös varata aikaa, jotta ehtisin tutustua uusiin paikkoihin.” Anders summaa.

Oma sormenjälki näkyy Andersin radoissa

“Yritän koko ajan kehittyä omassa ratasuunnittelussa. Mielestäni on tärkeää, että oma sormenjälki kuitenkin näkyy rataprofiileissani. Pyrin ratasuunnittelussa säilyttämään tasapainon ohjaustekniikan, koiran hallittavuuden ja vauhdin välillä. Turvallisuus on kaiken A ja O varsinkin, kun koirien nopeudet kasvavat koko ajan.” Anders kertoo.

“Koiran ehdoilla pitää harrastaa ja samalla muistaa, että koirillakin on tunteet ja kroppa, joka voi väsyä”

Anders toivoo, että laji säilyisi mukavana harrastuksena koiran kanssa, eikä kehittyisi liian vakavaksi harrastukseksi. “Koiran ehdoilla pitää harrastaa ja muistaa että koirillakin on tunteet ja kroppa, joka voi väsyä ja rikkoutua. Niin kuin ihmisillä niin koirillakin on myös huonompia päiviä, eivätkä aina toimi kuin koneet.” Anders kertoo. Hän myös sanoo, että riippumatta siitä, millä tasolla harrastaa, pitää muistaa iloisuus kaikessa toiminnassa koiran kanssa.

Minkälaisia odotuksia sinulla on tulevista MM-kisoista?

Anders osaa kertoa, että viime vuosina MM-kisojen yleisö on vähentynyt. Hän toivoo, että tänä vuonna Suomessa halli täyttyisi yleisöstä! Viime vuonna Ruotsissa oli pienempi areena ja tunnelma oli upea. Samanlaista tunnelmaa hän toivoo tänä vuonna Turkuun.

“Minulle on iso kunnia olla mukana MM-kisoissa avustavana tuomarina. Olin avustava tuomari myös viimeksi, kun MM-kisat järjestettiin Suomessa. Oli niin hieno tunne seisoa kehässä ja seurata suorituksia lähietäisyydeltä”. Ander haluaa hoitaa omat tehtävänsä parhaalla mahdollisella tavalla ja auttaa sekä tukea arvostelevia tuomareita niin hyvin, kuin hän ikinä pystyy.

Andersin ratoihin pääse tutustumaan kätevästi tämän linkin takaa.

Jos et ole vielä lukenut muiden tuomareiden haastatteluita, voit tehdä sen saman tien klikkaamalla toisen päätuomarin Toshiyuki Oban haastatteluun. Ethän missaa myöskään Sari Mikkilän ja Esa Muotkan mietteitä agilitysta.

Tulethan osallistumaan Speed Up Agilityn ständille arvontaan sekä tutustumaan tarkemmin palveluihimme 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *