Agilityn MM-kisat: haastattelussa agilitytuomari Esa Muotka

Jaa somessa:

Ensi viikolla selviää vuoden 2019 agilityn maailmanmestarit, kun tämä vuoden huikein kilpailu kisataan Turussa! Tässä postaus sarjassa haastattelemme kaikki tuomarit ja seuraavana vuorossa on toisen avustavan tuomarin Esa Muotkan ajatuksia agilitysta sekä tulevista kisoista!

Esa Muotka on suomalainen agilitytuomari, jota todellakin voimme kutsua pitkän linjan harrastajaksi, sillä hän on hurahtanut agilityyn jo vuonna 1994. Tuolloin hän aloitti lajin ensimmäisen koiransa bordercollie Tompan kanssa. Esa Muotka on Helsingin Agilityurheilijoiden perustajajäsen ja vaikuttanut aktiivisesti lajissa yhdistystoiminnan lisäksi niin kilpailun järjestäjänä, kilpailijana kuin tuomarina vuodesta 2008 lähtien.

“Hakeuduin tuomariksi lähinnä siksi, että voin vaikuttaa omalta osaltani lajissa tärkeinä pitämiin elementteihin kuten vauhtiin ja koirakon yhteistyöhön”

Esa kertoo, että tuomariksi hän hakeutui siksi, että voisi vaikuttaa omalta osaltaan rataprofiileihin sekä lajissa tärkeinä pitämiin elementteihin kuten vauhtiin ja koirakon yhteistyöhön. Hänen mielestään ehdottomasti parasta on nähdä koirien nauttivan täysillä menemisestä sekä ohjaajien tulevana hyväntuulisina radalta tuloksesta huolimatta.

Minkälaisia odotuksia sinulla on Agilityn MM-kilpailuista?

“Odotan hyvin järjestettyjä kilpailuja, huikeita suorituksia, rohkeita ohjauksia ja osaavia ohjaajia, jotka luottavat täysin koiraansa” Esa kertoo

Esan radoilla ohjaajan pitää olla hereillä ja luottaa koiraansa

Esan yleinen linja rata suunnittelussa on ehdottomasti se, että linjat ovat  koirille hyvät ja vauhdikkaat. Lisäksi Esan radat vaativat ohjaajalta luottamusta koiraansa.  “Radoillani pyrin käyttämään esteitä monipuolisesti ja niistä selviää, vaikka ohjaaja ei olisikaan pikajuoksija” Esa kertoo. Haastetta Esan radoille tuo huolimaton ohjaus, joka saattaa korostua kun vauhtia tulee lisää. Toisin sanoen, Esan radoilla pitää olla hereillä koko ajan ja luottaa, että koira osaa.

Yksittäisistä taidoista Esa nimeää kaksi tärkeää asiaa: “Koiran täytyy osata kepit ja kontakti- ja putkierottelut hyvin. Koirakon onnistuminen edellyttää monipuolisuutta ohjaajalta sillä, koiraa olisi hyvä osata ohjata sekä edestä, että takaa.” Myös Esa korostaa koirien hyvää este osaamista sekä hyvää este-erottelua.

Ratasuunnitteluun tarttuu ideoita matkoilta ja monilta tuomareilta.

Esa kertoo, että suurimmat ideat ratoihin tulevat omista treeneistä.  Esa myös kilpailee erityisesti kesäisin ulkomailla, lähinnä Pohjoismaissa ja joskus näiltä matkoilta hänelle tarttuu ideoita omien ratojen suunnitteluun. Monet tuomarit kuten Sandra Deidda ja Gabi Steppan inspiroivat myös Esaa omien ratojen suunnittelussa.

Mikä on lempiesteesi ja miksi?

“Ehdottomasti pujottelu” Esa vastaa. Hän lisää, että siihen on varmasti vaikuttanut se, että hänen omat koiransa ovat olleet aina erinomaisia pujottelijoita. Pujottelun sijoittelulla saakin monenlaisia haasteita radoille.

Esan terveiset tämän päivän agilityharrastajille

“Nauttikaa lempiharrastuksestanne. Muistakaa, että koirat ovat teidän parhaita kavereita ja tekevät aina parhaansa.”

Esan ratoja pääset tutkailemaan tämän linkin takaa.

Virittäydy Agilityn huumaan lukemallaa Toshiyuki Oban ja Sari Mikkilän haastattelut. Viimeisenä julkaisemme avustavan tuomarin Anders Virtasen mietteitä tulevista kisoista.

Myös me olemme mukana agilitykisoissa. Tervetuloa esittelypisteelleemme 19.9.-22.9.2019! Tule kokeilemaan miten Speed Up Agilityn verkkokurssit toimivat käytännössä ja osallistu samalla SUA All Stars kurssin arvontaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *