Agilityn MM-kisat 2019: haastattelussa agilitytuomari Sari Mikkilä

Jaa somessa:

Kuva: Kati Knuuttila

Vuoden huikein tapahtuma, Agilityn maailmanmestaruus-kilpailut isännöidään täällä meillä Suomessa syyskuussa 19. – 22.9.2019. Tässä postaussarjassa pääset lukemaan kaikkien tuomareiden haastattelut. Aloitamme toisesta päätuomaristamme Sari Mikkilästä. Selvitimme mitä Sari priorisoi ratasuunnittelussa ja mikä on hänen lempiesteensä ja miksi. 

Sari Mikkilä on suomalainen agilitytuomari, joka on valmistumisensa jälkeen tuomaroinut aktiivisesti niin suomessa kuin ulkomaillakin. Sari on edelleen myös itse aktiivinen harrastaja ja kilpailee kahdella shtelanninlammaskoirallaan mini 3 -luokassa. Tulevaisuudessa näemme hänet myös isommissa kokoluokissa, sillä hänellä on kotona kasvamassa reilu vuoden ikäinen bordercollie. 

Sari päätyi tuomariksi reilu kymmenen vuotta sitten, sillä alueella jossa hän asuu ja kilpailee ei tuohon aikaan ollut paljoa ollut tuomareita. Lisäksi ura tuomaroinnin parissa tuntui luonnolliselta jatkumolta pitkän agility harrastustaustan vuoksi.

Parasta tuomaroinnissa on nähdä koirakot yhdessä radalla

Agility on upea laji, sillä se yhdistää ihmisiä. Sari kertookin, että tuomaroinnissa on hienoa se, kun saa tavata uusia ihmisiä saman harrastuksen parissa ympäri maailmaa.  ”Parasta on aina myös nähdä koirakot yhdessä radalla, aistien heidän jännityksensä, nähdä heidän yrittävän parhaansa ja luottamuksen toisiinsa” Sari sanoo. 

Minkälaisia odotuksia ja toiveita sinulla on MM-kisoihin?

”Odotan Suomen järjestävän hienot kisat, missä organisaatio toimii hyvin yhteen ja kaikki sujuu moitteettomasti.” Lisäksi Sari sanoo, että hän toivoo pystyvänsä suunnittelemaan sopivan haastavat radat, missä vauhti ja tekniikka ovat sopivassa tasapainossa.

Sarin tavoitteet ratasuunnittelussa on sopivasti vauhdin hurmaa ja tekniikkaa

Tuomareilla on aina jonkunlainen ajatus sekä tavoite ratasuunnittelussa, selvitimme Sarilta mikä hänen yleinen tavoitteensa on ja mistä hän saa inspiraatiota ratasuunnitteluun?

Sarin yleinen tavoite on suunnitella koirille hyvät linjat joista ei kuitenkaan vauhtia puutu. Hän myös pyrkii suunnittelussa siihen, että ohjaaja pystyy valitsemaan useasta ohjaus vaihtoehdosta itselleen sopivan. Kuten Sari sanailee niin ”sopivasti vauhdin hurmaa ja tekniikkaa”. Sari harrastaa ja kilpailee aktiivisesti tuomaroinnin ohella ja kertoo saavansa vinkkejä omiin ratoiin sekä hyviin linjoihin juurikin treenaamalla itse erilaisissa koulutuksissa koiriensa kanssa.

Meillä jokaisella on se oma lempieste ja halusimme selvittää mikä Sarin lempieste on?  ”Ehkä kepit – vaativat paljon osaamista ja niitä voidaan käyttää ratasuunnittelussa hyvin eri tavoin.” Sari kertoo. 

Koirien itsenäinen esteosaaminen ja hyvin liikkuva ohjaaja pärjää Sarin radoilla

Sari kertoo, että kun kamppaillaan kärkisijoista on etua koiran itsenäisestä esteosaamisesta sekä ohjaajan kyvystä liikkua hyvin. Kuitenkin kaikkein tärkein asia siihen, että koirakko onnistuu on se, että ohjaajalla on luottamus koiran osaamiseen. 

Sarin terveiset tämän päivän kilpaileville koirakoille

Sari seuraa kilpailevia koirakoita aitiopaikalta niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Tämän kokemuksen pohjalta Sari painottaakin kouluttamisen tärkeyttä: ”Kouluttakaa koirillenne itsenäinen esteosaaminen ja malttakaa tehdä perusteet kunnolla, sitten on helppo tehdä myös ratatreeniä myöhemmin. Pitäkää myös kiinni omista kriteereistä.”

Virittäydy tunnelmaan ja käy zekkaamassa Sarin agilityratoja tämän linkin takaa!

Toinen pääruomari Japanilainen Toshiyuki Oba kertoo omassa haastattelussan, mikä hänen mielestään on avain menestykseen agilityssa. Pääset lukemaan haastattelun täältä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *