Agilityn MM-kisat 2019: haastattelussa agilitytuomari Toshiyuki Oba

Jaa somessa:

Kuva: Yasuhiro Ohori

Ensi viikolla räjähtää! Nimittäin vuoden odotetuin tapahtuma on vihdoin täällä. Olemme haastatelleet kaikkia vuoden 2019 Agilityn MM-kilpailuiden tuomareita. Ensimmäisenä vuorossa on japanilainen agilitykouluttaja ja tuomari Toshiyuki Oba. 

Toshiyuki Oba päätyi aikanaan agilitytuomariksi, kun JKC päätti tunnustaa agilityn virallisesti koiraurheiluksi ja agilitytuomareita tarvittiin. Tällä hetkellä hän tuomaroi aktiivisesti Japanin lisäksi myös Euroopassa. Tässä haastattelussa selvitimme, mikä on tämän japanilaisen tuomarin mielestä tärkein taito menetymiseen agilityssa?

Minkälaisia odotuksia ja toiveita sinulla on tulevista Agilityn maailmanmestaruuskilpailuista?

Kysyimme Obalta, minkäkaisia odotuksia ja toiveita hänellä on tulevista kisoista. Hän kertoo, että itseasiassa hänen yksi unelmistaan on ollut tuomaroiminen maailmanmestaruuskisoissa. ”En tiedä mitä odottaisin, mutta haluan kaikkien osallistujien nauttivan radoista ja yleisön nauttivan jokaisesta suorituksesta.” Oba jatkaa.

”Voittajilla on hyvä radanlukutaito”

Agilityn haastavin osuus (ja samalla varmasti lajin suola) on se, ettei tulevaa suoritusta varten voi täysin valmistautua koskaan. Jokainen rata on uniikki. Jokaisella tuomarilla on oma käsiala ja tavoite ratasuunnittelussa.

Oban tavoite on suunnitella turvallisia ratoja, joissa taidot sekä sujuvuus ovat hyvässä tasapainossa. Oba korostaa ohjaajan hyvää radanlukutaitoa, joka on hänen mielestä tärkein asia menestymisessä. Hänen mielestään suurin haaste agilityssa on löytää sulavin linja omalle koiralle ja ohjata koiraa pysymään sillä linjalla. ”Haluan suunnitella ratoja, joissa voittaa sulavalla ja kauniilla ohjauksella.” Oba sanoo.

Koirakon taitava ja hyvä tiimityö inspiroi

Kysyimme Obalta, mikä hänen mielestään on parasta tuomaroinnissa ja mikä inspiroi häntä ratasuunnittelussa? Parasta tuomaroinnissa Oban mielestä on se, että hän voi suunnitella ratoja joissa taitavat ohjaajat saavat heidän koiransa liitämään radalla. Hän lisää, että erityistä tästä tekee sen, että hän saa seurata tätä taianomaista tekemistä lähietäisyydeltä. Oba saakin inspiraatiota omien ratojen suunnitteluun juurikin näistä taitavista ja taianomaisista koirakoista. Sen lisäksi hän myös inspiroituu muiden tuomareiden radoista.

Agilityssa on kyse nautinnosta ja jännitystä radoille saadaan Oban lempiesteen avulla!

Tärkeä prioriteetti Oballe on ehdottomasti se, että laji on nautinnollista sen kaikille osapuolille. Hän haluaa, että kaikki agilityohjaajat muistaisivat nauttia jokaisesta radasta, tuloksista huolimatta!

Loppuun halusimme selvittää, mikä tämän japanilaisen tuomarin lempieste oikein onkaan? Hänen vastauksena on putket, sillä niiden avulla ratoihin saadaan lisää jännitystä!

Voit virittäytyä MM-tunnelmiinn hyvissä ajoin ja käydä katsomassa Oban ratoja täältä.

Käy myös lukemassa toisen päätuomarin Sari Mikkilän tavoitteista ratasuunnittelussa täältä.

Myös me olemme mukana agilitykisoissa. Tervetuloa esittelypisteelleemme 19.9.-22.9.2019! Voit osallistua mm. Speed Up All Stars -valmennuksen arvontaan paikanpäällä 🙂 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *